Skip to main content

Lijst met hoog risico honden van Rijksoverheid

 

De Rijksoverheid heeft een overzicht gepubliceerd van hondenrassen, lookalikes en kruisingen met een hoog risico op agressief gedrag.

De volgende honden, look-alikes en alle kruisingen met of tussen deze honden vallen in elk geval onder de categorie hoog-risico hond:

 1. Akita
 2. American Bulldog
 3. American Pitbull Terriër
 4. American Staffordshire Terrier
 5. Boerboel
 6. Bull Mastiff
 7. Bull Terrier
 8. Cane Corso
 9. Dogo Argentino
 10. Dogo Canario
 11. Staffordshire Bull Terrier.
 12. Rottweiler
 13. Tosa
 14. Fila Brasileiro
 15. Anatolische herder,
 16. Zuid-Russische Owcharka
 17. Kaukasische Owcharka
 18. Pitbull achtigen: alle kruisingen met een pitbull: pocket bully, micro bully, pocket pitbull, extreme pocket bully, Regular bully, Regular Pitbull, xl en xxl pitbull, xl en xxl bully, rednose pitbull, rednose bully
 19. Bully Kuta
 20. Alano
 21. Bandog

Honden met een stamboom erkend door de Raad van Beheer vallen niet onder de categorie hoog-risico hond.

Verplichte gedragscursus voor eigenaren risicohonden

Eigenaren van honden met een hoog risico op bijtincidenten, moeten vanaf 2018 verplicht op gedragscursus. Dat schrijft staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Staatssecretaris Van Dam wil met een reeks aan maatregelen het aantal bijtincidenten terug dringen. De verplichte gedragscursus voor eigenaren is één van deze maatregelen.

 Zo wil Van Dam dat er een fok- en importverbod komt op 21 soorten risicohonden, een aantal rassen met stamboom uitgezonderd. Verder geeft Van Dam gemeenten de mogelijkheid om gebiedsverboden op te leggen voor agressieve honden (bijvoorbeeld voor plekken waar veel kinderen komen). Ook komt er een meldpunt waar gevaarlijk gedrag van honden of hinderlijk gedrag van hondenbezitters kan worden gemeld.

Maatregelen om bijtincidenten te voorkomen:

 • Er komt een lijst met hondenrassen, kruisingen en look-a-likes die een hoog risico vormen
 • Vanaf volgend jaar verplichte gedragscursus voor eigenaren voor honden die hoog risico vormen
 • Meldpunt waar gevaarlijk gedrag van honden en hinderlijk gedrag bazen kan worden gemeld
 • Gemeenten krijgen mogelijkheid aanlijnen te verplichten of gebiedsverboden op te leggen aan hoog risico honden
 • Registratiesysteem waarin bijtincidenten worden bijgehouden
 • Er komt een uniform beleid wanneer een hond moet worden afgemaakt
 • Betere registratie van honden door regels voor chippen van honden aan te scherpen. Daardoor is eigenaar makkelijker te achterhalen.
 • De huidige test die de persoonlijkheid van honden test wordt uitgebreid
 • Gemeenten kunnen eigenaren die twee keer betrokken zijn geweest bij een bijtincident een houd of locatieverbod opleggen
 • Er komt een fok- en importverbod hoog risico honden (andere Europese landen hebben dit ook voor bepaalde typen honden)

Wilt u meer informatie over gedragscusus voor eigenaren van risicohonden?  Neemt u dan kontact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Wij helpen u graag! 

Chocolade gevaarlijk voor hond en kat

In bijna ieder huishouden wel chocolade aanwezig.
Maar chocolade is erg gevaarlijk voor honden en katten: het bevat een stof theobromine die ernstige hartritmestoornissen bij honden en overgeven en diarree bij katten kan veroorzaken. Deze stof theobromine kan zelfs tot de dood leiden.
Terwijl katten meestal geen interesse in chocolade tonen, zijn honden vaak zeer tevreden met een aangeboden stukje. Let er daarom op dat uw huisdier niet bij de chocolade op tafel kan of alvast stiekem in de keuken begint met het uitpakken van de chocolade.

Geef een hond of kat nooit chocolade!

Ook de resten van de kerstmaaltijd kunnen voor een huisdier vervelende gevolgen hebben. Het afkluiven van bijvoorbeeld gevogelte- of wildbotjes lijkt misschien een heerlijke bezigheid voor de hond of kat, maar kan zorgen voor verstoppingen in, en verwondingen van het maagdarmkanaal.
Het is over het algemeen niet verantwoord om snacks aan uw huisdier te geven. Door onder andere een hoog gehalte aan vet en zout kan dit zorgen voor een verstoorde vertering en toename van het lichaamsgewicht.”

Bron: Royal Canin Nederland B.V.